Over kinderpodologie

Verandering van de voeten en benen

Bij de geboorte is het skelet van een kind nog niet volledig volgroeid. Het bestaat voor een groot gedeelte nog uit kraakbeen. Al tijdens de zwangerschap vindt er een proces plaats waarin kraakbeen wordt vervangen door bot.

De stand van de voeten en benen maakt in de eerste levensjaren grote veranderingen door. Zodra een kind de voeten gaat belasten zien we die veranderingen geleidelijk ontstaan. De benen vertonen tot ongeveer het eerste levensjaar een O-stand. Deze verandert via een neutraal-stand rond 1 ½ jaar naar een X-stand in het 2e-3e jaar. Zo rond het 7e jaar hebben de benen uiteindelijk een neutraal-stand aangenomen.

Deze normale variaties in de ontwikkeling kunnen gemakkelijk als een pathologie aangezien worden. Het is dan ook van groot belang vroegtijdige een pathologische standafwijking te herkennen om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Wanneer is het raadzaam een (register)podoloog te raadplegen?

  • Wanneer uw kind klaagt over pijn in voeten en/ of benen, enkels, knieën, heupen of rug
  • Pijn tijdens of na het sporten
  • Wanneer er sprake is van regelmatig struikelen
  • De voeten overdreven naar binnen of buiten staan
  • Wanneer u als ouder twijfels heeft over het looppatroon

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.