Zwemster met voorvoetpijn

Enige tijd geleden kreeg ik een ongeruste moeder met haar 14-jarige dochter op consult. De klacht: veel pijn aan de linker voorvoet, met name richting de tenen, maar de meeste pijn zat toch aan het voorste deel onder de bal van de voet. Palpatie en druk bevestigden de pijn.

Zwemster met voorvoetpijn

Oorzaak van de klacht

Op de vraag of de patiënt zich kon herinneren wat de klacht zou hebben veroorzaakt, gaf zij aan zich geen moment van felle pijn te kunnen herinneren. Op de vraag of zij aan sport deed, was het antwoord: zwemmen, 4 à 5 keer per week.

Na diverse testen leek alles te wijzen op een plantaire plaat probleem, maar met een leeftijd van 14 jaar en geen bekend trauma was ik niet overtuigd.

Toevallig was vriendin en collega Angelique Bekkema deze dag aan het meekijken en voerden we samen verder lichamelijk onderzoek uit. Het resultaat bleef echter steeds hetzelfde: plaatselijke pijn onder de bal van de voet.

We vroegen de patiënt waarom zij 4 à 5 keer per week zwemt. De aap kwam al snel uit de mouw: zij doet op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen. Ze is zeer fanatiek en traint intensief voor (hopelijk) een plaats in de aankomende Nederlandse selectie. Met deze informatie werd de oorzaak van haar blessure duidelijker.

De enige vraag die nog gesteld moest worden was: met welke voet start ze vanaf het startblok? Aangezien de patiënt rechtshandig is, ging ik ervan uit dat ze haar rechtervoet zou gebruiken. Fout – ze start met haar linkervoet. Daarmee werd de verdenking van een plantaire plaat probleem bevestigd.

We toverden de podobaroscoop om tot startblok en vroegen haar te demonstreren hoe zij start. Het was direct duidelijk: zij krult haar tenen om de rand van het startblok en zet zich vervolgens met volle kracht af op deze rand.

Echografie voor diagnose

Om de verdenking te bevestigen, is na overleg besloten haar te verwijzen naar vriend en collega Peter van de Dasselaar voor een echo. Op deze echo was te zien dat er te veel bewegingsruimte zit in het MTP-II gewricht (het gewricht waar een middenvoetsbeen samenkomt met een teenkootje).

Behandeling van de klacht

Advies voor rust, steunzolen, tapen en interventie door de fysiotherapeut hebben haar weer op weg geholpen. De fysiotherapeut heeft haar onder andere geholpen bij het aanpassen van de manier waarop zij start vanaf het startblok.

Last van voorvoetklachten?

Heeft u last van voorvoetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink